Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης ιδρύθηκε το 1982 από 35 Ευξεινουπολίτες που θέλησαν να οργανώσουν τη δραστηριότητά τους γύρω από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά κυρίως ενδιαφέροντά τους. Η ιδέα της ιδρύσεως του συλλόγου βασίστηκε στο ομαδικό πνεύμα που καλλιεργήθηκε στα «Αγροτόπαιδα» μέλη των οποίων ήταν αρκετά από τα Ιδρυτικά Μέλη του Συλλόγου.

Οι ιδρυτικοί σκοποί του Συλλόγου, σύμφωνα με το καταστικό του είναι:

Η ανόρθωση του μορφωτικού, καλλιτεχνικού και γενικότερα του πολιτιστικού επιπέδου των μελών και των κατοίκων της Ευξεινουπόλεως.
Ο εξωραϊσμός και η προστασία του περιβάλλοντος
Η μελέτη και η προβολή της ιστορίας του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση των παραδόσεων.
Τρεις δεκαετίες σχεδόν μετά την σύσταση του Συλλόγου οι στόχοι αυτοί παραμένουν το ίδιο επίκαιροι. Μέχρι σήμερα ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων πολλές από τις οποίες καθιερώθηκαν και σήμερα αποτελούν θεσμό για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

- Το Καρναβάλι της Ευξεινούπολης: Η διοργάνωση του καρναβαλιού κάθε Καθαρή Δευτέρα συνδέθηκε απόλυτα με τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι και λίγα χρόνια πριν το καρναβάλι διοργανώνοντας σχεδόν κάθε χρόνο από τον Σύλλογο. Σήμερα διοργανώνεται από το Δήμο Αλμυρού και ειδικότερα από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού σύμφωνα με τη τεχνογνωσία που διαμόρφωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης.
- Το τουρνουά Beach – Volley στην παραλία. Σε μια εποχή το άθλημα αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος το έκανε γνωστό και καθιέρωσε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος στην παραλία Ευξεινούπολης με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα διοργανώνεται επίσης από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού.

-Το ανέβασμα των θεατρικών παραστάσεων «Φωνάζει ο Κλέφτης» το οποίο βραβεύτηκε στο 2ο Φεστιβάλ Θεσσαλικών Ερασιτεχνικών Θιάσων του 1986 και «Ο Κουτρουβαρέας» το 1990 (συγγραφέας: Αλέκος Καραμπάσης).

-Δημιουργία Χορευτικού συγκροτήματος την περίοδο 1985-1990.

-Οργάνωση δενδροφυτεύσεων

-Ενημερωτικές εκδηλώσεις (ιατρικές ομιλίες κλπ)

-Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του 2006 για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ευξεινούπολης, όπου διοργανώθηκαν ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμοί και η μεγάλη κεντρική εκδήλωση του Δεκαπενταύγουστου.


Μετά από μια σύντομη περίοδο υποτονικής δραστηριότητας του Συλλόγου, διαμορφώθηκε μια νέα δυναμική στο Σύλλογο με παλιά και νέα μέλη οι οποίοι «επανέρχονται» με νέες ιδέες με όρεξη και με διάθεση για μια σύγχρονη αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της δραστηριότητας του Συλλόγου.

Στη βάση αυτή ενεργεί και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν οι εξής: Κώστας Πρατής (πρόεδρος), Μιλτιάδης Λασκαρίδης (αντιπρόεδρος), Αλέξανδρος Γαλατσίδας (ταμίας), Ελευθερία Μπουκουβάλα – Καμπουρίδου (γραμματέας), Πρόδρομος Μαρδάκης (υπ. δημοσίων σχέσεων), Βασίλης Πασχαλούδης (μέλος), Καίτη Τέφογλου (μέλος), Ρίτσα Μιχαλακοπούλου (μέλος) και Δήμητρα Θεοδωράκη – Στεφανή (μέλος). Μέχρι το 2007 ο Αλέκος Καραμπάσης ήταν ο «μόνιμος» σχεδόν πρόεδρος του Συλλόγου, με ένα μικρό μόνο «διάλλειμα» που προσέφερε στη θέση αυτή ο σημερινός πρόεδρος Κώστας Πρατής.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη του Συλλόγου στις 7 Μαΐου του 2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης, τέθηκαν οι βασικοί στόχοι – άξονες αυτής της νέας περιόδου δράσης για το Σύλλογο, οι οποίοι συμπυκνώνονται στα εξής:

-ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Ευξεινουπολιτών, εντός και εκτός της Ευξεινούπολης

-βελτίωση της ποιότητας ζωής στο χωριό μας (δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό πολιτισμό στο σήμερα).

-διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας από όπου κι αν αυτή προέρχεται: ΑνατολικοΡωμυλιώτικη, Σαρακατσαναίικη, Ποντιακή, Μικρασιάτικη κλπ.
Η έδρα του Συλλόγου είναι στην Ευξεινούπολη στο κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αλμυρού στη Πλατεία (πίσω από τη βρύση).

https://www.facebook.com/groups/45615041657/